AI, streaming og konsekvenserne for de “små” musikere - indlæg fra en andelshaver

AI, streaming og konsekvenserne for de “små” musikere - indlæg fra en andelshaver

DiGiDi har flere tusinde andelshavere, som alle arbejder med musik på alverdens måder. Vi er alle medejere og medskabere af DiGiDis univers og kan alle nyde godt af hinandens viden om branchen, som altid er i udvikling. Derfor er denne blog selvfølgelig også åben for indlæg fra JER! Kontakt os HER, hvis du er interesseret i at skrive et indlæg.

- Holdninger ytret i dette indlæg er ikke nødvendigvis DiGiDis holdninger.

AI, streaming og konsekvenserne for de “små” musikere

Indlæg af Jacob Larsen, No. 6151

Jeg har skrevet et lille indlæg om AI og hvordan jeg tror streaming vil ændre sig for os 'små' musikere meget snart.

Jeg programmerer ikke selv AI-software, men følger det så meget som jeg kan og tror vi snart (indenfor 1 til 2 år gætter jeg på) vil se en større ændring i, hvordan streaming-tjenesterne fungerer.

Det drejer sig om den forskel, som "AI agents" udgør.

Kort ridset op så tjener streaming-tjenesterne jo typisk penge på 2 måder; betalende kunder og reklame-finansierede kunder (Kunderne er os 'seere' og 'lyttere', men jeg bruger ordet 'kunder' fordi streaming-tjenesterne jo først og fremmest eksisterer for SELV at tjene penge).

De betalende kunder kan man jo godt forvente er rigtige mennesker, men 'gratis-kunderne' kan være både rigtige mennesker og 'AI robotter' (den relativt nye type der kaldes "AI agents", som jeg bare kalder robotter i resten af teksten her).

Og mit gæt er, at robotterne ikke vil kunne skelnes fra rigtige mennesker indenfor max 2 år - Og sikkert allerede i år.

Det giver streaming-tjenesterne et helt åbenlyst problem med gratis-adgangen, fordi robotter vil være helt ligeglade med de reklamer, der betaler denne adgang.

Og da det koster penge at streame data fra musik-serveren, så kræver dem der køber reklamer jo formentlig, at deres reklamer har en effekt på lytteren.

'Problemet' med de nye robot-typer er, at de kan sættes til at lade som om, de er rigtige mennesker, der søger efter og lytter til musik, med det formål at lytte til robot-skaberen's musik, så denne kan tjene royalties. Altså en mere avanceret udgave af fænomenet 'fake streams'.

Spotify forsøgte sig med, som vi har snakket om i DiGiDi's 'Medejerområde' på Facebook tidligere, ideen om at lave en grænse på 1,000 plays før de betalte royalties, men den ide vil ikke være effektiv mod robotter, da disse vil kunne 'lade som om' de er tusindvis af forskellige rigtige mennesker, der lytter fra en eller anden lille obskur by i det mørke Jylland* (Som alle deler den samme ip-adresse via feks StarLink).

*Lidt dril til jer i Jylland fordi I kalder Sjælland for Djævle-øen ;)

Der findes allerede "AI assistants", som er en slags 'primitiv', eller 'dum', udgave af "AI agents", som kan fungere som en slags tjener, der selv vælger musik og spiller det fra Spotify, mens det rigtige menneske laver andre ting.

Disse plays er ægte nok og ikke fake-streams. De er bare et slags automatiseret brug af Spotify, lidt i stil med en lys-sensor, der automatisk tænder og slukker lyset i et rum, så man ikke selv behøver gøre det.

Men "AI agents" derimod; de kan sættes op til at agere autonomt, f.eks. at søge efter bestemt musik på alle mulige streaming-tjenester, der tillader gratis adgang, lave en bruger-profil af sig selv, og så begynde at lytte til musik af sig selv. Præcis som et rigtigt menneske kunne gøre. Og når de bliver tilstrækkeligt veltrænede; på samme måde som et rigtigt menneske ville gøre og dermed ville de blive Usynlige for de 'robot-check' mekanismer, som pt findes for at opdage, om en lytter er en rigtig lytter eller en 'fake-stream lytter', der forsøger at snyde sig til royalties.

Så sites som YouTube, Soundcloud og Spotify, der har reklame-finansieret 'gratis' adgang, kan, er mit gæt, ikke holde den adgang åben ret meget længere. Slet ikke hvis/når "AI agents" begynder at stå for en større del af den data-stream serveren skal levere, og som ellers skulle betales af reklamerne.

Vi har allerede set, hvordan YouTube har skiftet til en mere aggressiv reklame-strategi på deres 'monetized' videoer, hvor de nu også tillader reklamer midt i en video - flere gange i videoen endda - og ikke kun i starten eller slutningen.

Og det er jo et godt tegn på at reklamerne ikke længere har den ønskede effekt, og at der sikkert også er et stigende problem med 'fake streams' af 'monetized' YouTube videoer, med samme hensigt som med fake musik-streams; at generere reklame-afkast/royalties til den, der har uploadet videoen.

Og alt dette vil, og det er min reelle pointe med dette skriv, formentlig betyde, at de indtægter, streaming-tjenesterne har til at betale os musikere med, vil blive mindre. De vil miste dele af, eller alt det, de tjener på reklame siden, og stå tilbage med kun den indtægt, de får fra de betalende kunder.

Hvordan de så griber det an, om de vælger at betale mindre til alle, eller at opdele 'kendt' musiker (Som vil få penge) vs 'Ukendt' musiker (Som så vil få nul og niks) endnu mere, er selvfølgelig ikke til at vide endnu.

Men sådan som tingene har bevæget sig indenfor streaming i de senere år, ville jeg nok hælde mest til at vi 'små' kunstnere snart vil stå som endnu større tabere, end vi allerede er i det her game, fordi streaming-stederne vil satse på de store navne i håbet om, at det er sådan, de fastholder de betalende kunder.

Måske vi vil se pladeselskaberne blive de nye streaming-websites, ligesom vi ser lidt med tv/film streaming, hvor Amazon laver deres egne film som så kun kan ses på Amazon, og Netflix laver deres egne film som kun kan ses på Netflix, og Disney-film som kun kan ses på Disney, osv i den dur; altså en segmentering og opdeling hvor vi 'små' så ikke længere har nogle rigtige steder at gå hen (Vi kan f.eks. ikke selv lægge vores videoer op på Disney, Netflix eller HBO og tjene penge på dem der, og på YouTube skal man være ret heldig for at kunne kvalificere sig til at tjene penge på sine videoer. Og jeg tror, det snart bliver på samme restriktive måde på musik-fronten.

Måske tager jeg fejl, men sådan ser jernindustrien ud fra mit vindue lige for tiden.

Håber teksten her kan bruges til noget, som måske kan redde os 'små' fra at blive kasseret som 'værdiløse' :)

Tusind tak til Jacob for dette indlæg. Du kan lære mere om ham, samt lytte til musikken her: Soundcloud og Facebook

Youtube Konflikter

Youtube Konflikter