Har alle en chance for at blive hørt på Spotify? - Indlæg fra en andelshaver

Har alle en chance for at blive hørt på Spotify? - Indlæg fra en andelshaver

DiGiDi har flere tusinde andelshavere, som alle arbejder med musik på alverdens måder. Vi er alle medejere og medskabere af DiGiDis univers og kan alle nyde godt af hinandens viden om branchen, som altid er i udvikling. Derfor er denne blog selvfølgelig også åben for indlæg fra JER! Kontakt os HER, hvis du er interesseret i at skrive et indlæg.

- Holdninger ytret i dette indlæg er ikke nødvendigvis DiGiDis holdninger.

56786113_2335606429836081_3975320690071961600_o.jpg

Har alle en chance for at blive hørt på Spotify?

Indlæg af Amalie Skriver, No. 3192

Mit navn er Amalie Skriver, og jeg studerer musikvidenskab på Københavns Universitet, og i den skrivende stund har jeg lige afrundet mit 6. semester. På mit 5. semester skrev jeg en eksamensopgave om Spotify for Artists med henblik på, hvor stor en chance man har for at blive hørt på Spotify, hvis man ikke har en pladekontrakt hos Universal, Sony eller Warner Music, som er de tre største pladeselskaber i musikindustrien lige nu. Jeg er selv en selvstændig musiker, som har stor glæde af Spotify for Artists men har personligt erfaret, at det sommetider kan være rimelig opad bakke at navigere som indie musiker i et hav af ukendte kunstnere.

Ifølge Spotify selv er alt indhold velkommen på Spotify, da de mener, at alle har en ret til at blive hørt. I oktober 2018 faldt jeg over følgende udsagn på forsiden af deres hjemmeside:

Make Spotify yours. 180 million fans are waiting for you. Sign up to Spotify for Artists and make the most of your music.
— Kilde: https://artists.spotify.com

Det passer, at alle kan uploade deres musik til Spotify, men i kraft af dette udsagn virker det som om, at Spotify ligefrem lover, at alle kan nå ud til disse millioner af lyttere. Kan det virkelig passe, at alle rent faktisk bliver hørt på Spotify? Det fik jeg undersøgt nærmere og kom frem til nogle spændende resultater.

I musikindustrien, som det er lige nu, er det playlisterne, der bestemmer, hvilke kunstnere der skal have succes. Med ‘Spotify For Artists’ får selvstændige musikere en chance for at pitche deres sange og komme i betragtning til Spotifys playlister. I oktober 2018 var der mere end 67.000 artister, der indtil videre havde pitchet sange via Spotify for Artists, men det var rent faktisk kun lidt over 10.000 artister, som fik deres sang på en playliste for første gang. Det viser, at det er muligt at blive hørt på Spotify, men at det samtidig er de færreste, der får chancen.

Som et modsvar til dette har Spotify forsøgt at trække tre succeshistorier frem for at vise, hvad de kan udrette via ‘Spotify for Artists’ i et forsøg på skabe legitimitet. Figuren herunder viser, hvilken stor forskel tre forskellige artister oplevede i antallet af månedlige lyttere før og efter, de medvirkede på en af Spotifys playlister.

Kilde: https://www.musicbusinessworldwide.com/anyone-can-now-get-playlisted-on-spotify-sort-of/

Kilde: https://www.musicbusinessworldwide.com/anyone-can-now-get-playlisted-on-spotify-sort-of/

Artisten Gustavo Bertoni, som er tilknyttet et indie label, gjorde brug af Spotifys nye feature og oplevede en markant stigning i månedlige lyttere fra 7000 til 617.000. Yonaka landede på ‘New Music Friday’, som har et ry for at være mere venlig stemt overfor de selvstændige artister, og med dette initiativ forsøger Spotify altså at skabe legitimitet blandt brugerne. På den anden side er det ikke en hemmelighed, at elektropoppen fylder langt størstedelen af Spotifys playlister, og det kan derfor blive langt sværere som nichemusiker at komme i betragtning.

Jeg besøgte Lars Lerager fra MoodAgent, som gav mig adgang til Spotifys popularitetstal, som teknisk set er offentligt tilgængelige. Spotify giver alle artister et popularitetstal mellem 0 og 100, hvoraf 100 er den højeste popularitet, man kan få på Spotify. Dette tal udgøres samlet set af artistens antal streams, følgere og månedlige lyttere. 


Tallene viste faktisk, at der kun er 23% af Spotifys artister, som har et popularitetstal højere end 0, mens 77% har en popularitet på 0.

Kilde: Lars Lerager, MoodAgent (November 2018) https://developer.spotify.com/documentation/web-api/? fbclid=IwAR2GvW4eN3RueSrN5tuQgnooqSTPjn8oT3mAvt1mAIdffWPQBHtIfAXfnyE

Kilde: Lars Lerager, MoodAgent (November 2018) https://developer.spotify.com/documentation/web-api/? fbclid=IwAR2GvW4eN3RueSrN5tuQgnooqSTPjn8oT3mAvt1mAIdffWPQBHtIfAXfnyE

Det betyder, at størstedelen af Spotifys artister drukner i et stort hav, da de enten har meget lidt eller ingen aktivitet på Spotify. Man må altså gå ud fra, at de 23% dækker over de artister, som har en pladekontrakt, da de store pladeselskaber har den fordel, at de kan promovere deres artister via deres egne playlister på Spotify. De store pladeselskaber ejer desuden en stor andel af Spotify, eftersom Spotify og pladeselskaberne er afhængige af hinanden for at kunne tjene penge. Et eksempel på dette er den britiske singer/songwriter Ed Sheeran (Warner Music Group) som i det meste af 2017 havde et popularitetstal på 100 og medvirkede på mange af Spotifys playlister.

Spotify holder altså ikke helt, hvad de lover - selvom de siger, at de demokratiserer musik, så har man i virkeligheden en meget lille chance for at blive hørt, hvis man hverken er tilknyttet et af de store pladeselskaber eller laver populærmusik. Meget tyder på, at popularitetstallene i høj grad er med til at bestemme, hvilke artister der bliver udvalgt til playlisterne. Desuden så peger min undersøgelse på, at antallet af streams i sig selv kan være afgørende, hvis man skal komme i betragning til Spotifys playlister, eftersom streams er svaret på penge. I sidste ende er det artistens eget ansvar at skabe opmærksomhed omkring sig selv for at blive hørt på Spotify.

Tusind tak til Amalie for dette indlæg. Du kan lære mere om hende og lytte til hendes musik her: Spotify, Facebook, Website

Du kan læse mere om Spotify for Artists og om pitching til playlister i de relaterede indlæg nedenfor.

Om at være et nyt ansigt - Indlæg fra en andelshaver

Om at være et nyt ansigt - Indlæg fra en andelshaver

Forstå YouTube Content ID

Forstå YouTube Content ID