Digitale muligheder i musikbranchen
Fanpyramiden af Martin Ibsen, forfatter til De Nye Fans
Digitaliseringen af musikbranchen har for musikeren gjort det stort set umuligt at tjene en reel indkomst på salg af musik.
Derfor lever mange musikere udfra en patchwork-finansieringsmodel, hvor musikeren prøver at finansiere sit virke gennem flere områder end blot fra salg.
En relativ ny finansieringmetode er crowdfunding eller fan-funding som dette også kaldes.
Modellen er blevet ganske populær og dette af gode grunde.
Crowdfunding betyder, at almindelige mennesker støtter med et højere eller lavere beløb. Men udover økonomiske muligheder giver crowdfunding også muligheder for en helt ny form for målrettet og viral markedsføring.
Det nye digitaliserede mediebillede har skabt en helt ny type af fan. En fan, som udover at lytte til musik, samtidig er blevet internetbruger - udsprunget af Web 2.0.
De nye fans er globale. De begrænser sig ikke af tid og rum. De kommunikerer overalt i hele verden og denne kommunikation er næsten øjeblikkelig.
De nye fans er mobile. De har mulighed for at kommunikere på alle tider af døgnet.
De nye fans kan og ønsker at gå i dialog med musikeren, en mulighed som er blomstret ud af de sociale medier.
En fan, som ønsker dialog, er en “samtaler” i den sociale, teknografiske stige.
De nye fans er uafhængige af mellemmænd, det som DiGiDi udtrykker som Free Flow. Der er en direkte forbindelse mellem musikeren og hendes nye fan.
En fan, som gør brug af crowdsourcing, herunder crowdfunding, og løser kollektivt problemer eller opgaver på Internettet sammen med andre brugere.
En fan som er en “microblogger”, der liker, deler, anmelder, rådgiver og anbefaler.
En fan som vil være medskabende, fordi det er måden internetbrugeren er social på. Måden brugeren tilkendegiver sin meninger og måden hvorpå brugeren opnår identitet, og her er musik et af de stærkeste udtryksmidler.
Fanpyramiden er en model, der hjælper med at opdele sine fans i forskellige niveauer. Dette vil for musikeren tydeliggøre, hvordan hun bør tilrettelægge sin kommunikationsstrategi.
Modellen tager udgangspunkt i at man som forbruger af et produkt starter med at have en rationel tilknytning af produktet og dermed et svagt kendskab over til en stærkere følelsesmæssig tilknytning, hvor forbrugeren har ekstra sympati og begejstring for produktet, hvilket i denne sammenhæng skaber den passionerede og loyale fan.
I fanpyramiden vil forbrugeren af produktet gå fra at være fans med hånden over hjernen og til hjertet.
Fans med hjertet lytter til musikerens musik, går til koncerter og følger musikeren på sociale medier.
Disse fans forventer i de fleste tilfælde at kunne komme i direkte tale med repræsentanter for det produkt, de er fans af. Derfor kræver musikformidlingen både nærvær og opmærksomhed overfor musikerens fans.
De anbefaler musikeren af egen fri vilje og udbreder dermed kendskabet til hende.
Disse fans er de mest attraktive, fordi de “arbejder” for musikeren, ved at markedsføre produktet, men disse fans er samtidig dem, der er færrest af.
Derfor skal det gøres meget attraktivt at blive en del af de få fans, musikeren har i toppen af pyramiden.
Fans med hjertet kræver i mange tilfælde ingen belønning, men ønsker blot at være en del af projektet og på den måde gøre det til en bevægelse, som de vil anbefale andre at deltage i.33 Men man kan gøre det yderst attraktivt for sine fans, ved at lægge indhold op til sine fans, som andre, der ikke er i toppen af pyramiden har mulighed for at se.
Derudover kan man udnytte muligheden for crowdsourcing ved at involvere sine fans i sin forretning, og på den måde gøre fansene til ambassadører for brandet. Dermed kan man bruge sine fans som input til udvikling og dermed give fans noget igen for deres loyalitet.
Derfor skal musikeren tilfredsstille og forkæle sine i forvejen passionerede fans.
Musikeren skal udnytte sit brand og samtidig styrke det ved at give interessante muligheder for sine fans. Dette skaber flere fans, som vil skabe økonomisk vækst, enten gennem et øget musiksalg eller gennem andre finansieringsmodeller.
En bud på en sådan finansieringsmodel er DiGiDis lillesøster, Mæcen.
Ønskes kilder på udsagn henvend dig til Otilia.