DiGiDi 15 år

DiGiDi 15 år

Uden det store ståhej blev vores allesammens andelsselskab 15år gammelt den 1. maj.

Et andelsselskab ejet i lige andele, med én stemme til hver. Rigtig deleøkonomi og en ægte cooperativ platform. Omend dengang i 2003 eksisterede de ord slet ikke.

Da Jens Rud og jeg grundlagde De Kreatives Uafhængige Andelsselskab a.m.b.a., var det også før der var noget der hed Spotify, YouTube og Facebook.

Alle talte om piratkopiering, styrtdyk i CD-salget og musikbranchens totale undergang.

Men vi så Internettet som en mulighed for en helt ny begyndelse: En musikbranche hvor musikere og pladeselskaber kunne handle direkte med fans og musikelskere uden fordyrende mellemled.

Vi ønskede ET fælles sted, en platform, hvor alle kunne sælge og købe musik, film, videoer, ebøger osv.

Og dette sted skulle selvfølgelig være fælles ejet, gerne af staten tænkte vi, ligesom vandledningerne, el-forsyningsnettet, vejnettet og den øvrige infrastruktur.

Så vi foreslog kulturministeren (Brian Mikkelsen), på et personligt møde i hans kontor, at etablere et sådant netværk - til indholdsleverandørenes og forbrugernes bedste.

På trods af ministerens udelte umiddelbare begejstring, fik vi den meddelelse fra departementet, at idéen var god, men burde komme fra et privat initiativ, hvilket jo er lidt svært med en fællesejet løsning.

Derfor måtte vi gå vores egne veje. Vi stiftede DiGiDi den 1. maj 2003, ’ - på en ledig kampdag’ og selvfølgelig som et andelsselskab ejet i lige andele á 1.000kr pr stk. Den eneste demokratiske fællesejede selskabsform der findes.

(Læs også ’Tale ved den stiftende generalforsamling’)

Siden har verden faktisk udviklet sig helt som vi advarede den kære kulturminister imod. Der sidder atter nogle få globale privatejede selskaber med monopol på musikdistributionen. Spotify og Google/YouTube.
Og de er ikke engang den del af musikbranchen, som de gamle pladeselskaber trods alt var, så overskuddet bliver ikke længere reinvesteret i talentudvikling i de kreative brancher.

Fra starten besluttede vi at ’DiGiDi ikke arbejder imod nogen eller noget, men at vi udelukkende vil arbejde FOR vores idé. Og i en verden sådan som den nu engang er’. 

 

Det har været en lang og spændende rejse og det virker som om ideen med et andelsselskab ikke var helt tosset.

  • Der mere en 4.200 der har købt en andel

  • Hver anden musikudgivelse i Danmark udkommer igennem DiGiDi.

  • Musik fra DiGiDi bliver hørt 10 millioner gange på en måned

  • Der bliver udbetalt 5 mio. kr om året hvilket er godt 93% af det DiGiDi modtager fra Spotify o.a.

I kraft af de mange musikere og pladeselskaber, der har købt en andel i DiGiDi, har vi kunnet indgå gode samarbejdsaftaler med alle de helt store spillere, uden at miste vores selvstændighed og uafhængighed. 

Andelshaverne ejer alle rettigheder og man kan trække sine rettigheder ud af samarbejdet med få dages varsel.

Og samtidig har vi bevaret vores vision om et frit og uafhængigt distributionssystem. Vi arbejder stadig på at etablere en global platform, hvor alle frit kan udveksle musik og alt andet digitalt indhold med hinanden, uden censur, uden reklamer og uden at vores data bliver opsamlet og udnyttet uden for vores kontrol.

Vi forestiller os en platform, hvor man kan abonnere på indhold og også handle med microbetalinger på tværs af landegrænser. Så man kan betale 10 øre for at høre et musiknummer og 6 øre for at læse et digt, og være sikker på at pengene går til de rette. Måske bygget på en blockchain, så transaktionerne er så sikre, at man kan gå uden om banker og andre fordyrende mellemled.

Vi har lagt de første grundsten med Mæcen-projektet (www.maecen.com) Her kan man allerede nu støtte en kunstner eller et projekt direkte, med et lille fast beløb om måneden. Der er ingen reklamer og ingen datahøst. Man kan være helt anonym, og der er ingen likes, followers eller automatisk genererede anbefalinger.
På den platform kan vi med tiden lægge mulighed for Micro betalinger og masser af andre funktioner. 

Men vi må starte et sted. 

Og som vi har oplevet med DiGiDi: Store ting tager lang tid. 

Tak fordi du har valgt at tegne en andel i DiGiDi.

Digitale muligheder i musikbranchen

Digitale muligheder i musikbranchen

Digitale udfordringer i musikbranchen

Digitale udfordringer i musikbranchen