Internettets indflydelse på den kreative branche
Internettet har medført kolossale sociale, økonomiske og kulturelle forskelle, og selvom World Wide Web endnu ikke har eksisteret længe, kan man opdele Internettets historie i tre og i hvert fald to tidsperspektiver. Web 1.0, Web 2.0 og nu Web 3.0.
Kendetegnende for Web 1.0 var det populære udtryk “Content is King”, som skal forstås på den måde, at indholdet var i højsæde.
Skaberne af dette indhold var få under web 1.0. Der var internetbrugerne og så var der dem, der leverede indhold til disse brugere. (1)
Dette indhold blev primært brugt som et markedsføringsværktøj til et fysisk produkt. Man oversatte det fysiske produkt til noget digitalt og satte dette gratis til rådighed. At sætte noget “gratis til salg”, kan være et udmærket markedsføringsværktøj, som mange har brugt Internettet til at benytte sig af gennem tiden. Dette skabte et marked, hvor indholdet blev gratis, og brugeren blev vant til dette og denne Freeconomy har man også i høj grad anvendt på Internettet i dag. (2)
I stedet for indholdet blev annoncer grundstenen for den digitale økonomi, som vi kender den i dag. (3)
Ved udviklingen til Web 2.0, udsprang de sociale medier, som gjorde, at internetbrugeren i stedet for blot at kunne modtage indhold, nu også kunne interagere på tværs med hinanden. Dette har i manges øjne gjort brugeren til en “content creator”, en indholdsskaber, fordi det nu er brugeren, der gennem sine likes, delinger, anbefalinger og eget indhold er “The King” på Internettet. Kommunikationen er dermed i højsæde. (4)
Naturligt bliver platforme, hvor det er muligt at ‘connecte’ og interagere med hinanden ganske populære. Herfra er vi venner med alle fra den virkelige verden, vi liker hvad vi interesserer os for, og vi læser, lytter og ser hvilket indhold, der bliver sendt ud direkte til os.
Disse platforme, som for eksempel Facebook, er gratis at bruge. Ligesom Google tjener de penge primært på databaserede annoncer. Annoncører kan opnå en målrettet markedsføring, fordi platforme som Google og Facebook indsamler personlige data om dig, og derfor ved præcis hvilke interesser du for eksempel har og dermed ved, hvilke produkter du vil købe. Derfor gælder det i dag om at have størst kendskab til audience behavior, frem for hvem der producerer det mest populære indhold.
Web 2.0 har gjort internetbrugeren til produktet. (5)
Vi er, hvad Facebook og Google sælger, og disse platforme tjener så mange penge på det, at vi slet ikke kan tage stilling til det. Men meget kort vil jeg alligevel prøve at give en fornemmelse af, hvor stor en magt Internettet har over vores samfund.
I dag ejer 8 mænd ligeså meget som de 3,6 milliarder, der udgør den fattigste del af jordens befolkning. 5 ud af disse mænd er blevet rige af Internettet. Heriblandt Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon) og Marck Zuckerberg (Facebook) (6), hvilket stemmer godt overens med nogle af de mest værdifulde virksomheder i dag: Google, Apple, Amazon, Microsoft og Facebook.
1% af verdens befolkning ejer lige så meget som resten af os. 70 millioner mod 7,5 milliarder mennesker.(7)
Indkomsten for denne 1% er steget med 300% de sidste 30 år.
Til sammenligning har den fattigste halvdel af Jordens befolknings indtægt de sidste 30 år steget 0%.
Hvis den økonomiske vækst fra 1990-2010 var kommet flere mennesker til gode, ville 700 millioner ikke leve i fattigdom i dag. (8)
Alt dette for at få “gratis” indhold, som vi i sidste ende alligevel betaler for, blot i form af vores data, som vi endnu ikke har en idé om, hvilken værdi har. Jeg kan sige så meget, at data i det 21. århundrede forudses at blive af ligeså stor værdi som olien var for det 18. århundrede. (9)
Dette viderefører os til udviklingen af Web 3.0, hvor mange stadig er uklare om, hvorvidt dette skift allerede er sket. Og hvad skal i så fald være “The King”?
Mange identificerer Web 3.0 som The Internet of Things (10) forstået på den måde, at ligesom der i dag findes internet i din telefon, vil andre ting også blive opkoblet til Internettet. Din bil, din robotstøvsuger, dine penge. Udover at alt, der er koblet til Internettet, potentielt kan hackes, så har det også potentiale for at indsamle data.
Denne teknologiske udvikling er vidst ikke til at komme udenom, og den vil gå stærkt. Så stærkt at vi, det omkringliggende samfund, simpelthen ikke kan følge med.
Vi forstår, at der er muligheder ved nye teknologiske og digitale opfindelser, og investerer derfor stort i dem, men vi kan endnu ikke se konsekvenserne, før de er sket.
Dette skete og sker stadig for især den kulturelle branche i dag.
Internettet har gjort en signifikant forskel for de, som ønsker at skabe kunst og kultur. Pengene går til platformene, hvor kun en brøkdel går til indholdsleverandørerne. (11)
Men fordi Internettet og den virkelig verden vil sammenkobles mere end den gør i dag, vil der forhåbentlig også blive skabt fokus på et etisk Internet, hvor man ligesom i den virkelig verden prøver at leve bæredygtigt af hensyn til miljøet og det omkringliggende samfund.
At vælge en kooperativ platform fremfor en kapitalistisk platform kunne blive som at vælge økologisk frem for konventionelt.
Her ses der allerede en tydelig modreaktion på mastodonterne fra Web 2.0. En tendens som ser ud til at brede sig. Open Source, Cooperative Platforme, dele-økonomiske initiativer, blockchain og paywall medier.
Som medejer i DiGiDi har du købt en andel i et andelsselskab og dermed på en cooperativ platform. Du er derfor også en del af en større bevægelse; Platform Cooperativism.
1 Taylor, Astra:The People’s platform: taking back power and culture in the digital age (s. 23)
2 Anderson, Chris: Free - er fremtiden gratis? (s. 25)
3 Keen, Andrew: The cult of the amateur : how blogs, MySpace, YouTube, and the rest of todays’ user-generated media are destroying our economy, our culture, and our values (s. 44)
4 Taylor, Astra:The People’s platform: taking back power and culture in the digital age (s. 32)
5 Taylor, Astra:The People’s platform: taking back power and culture in the digital age (s. 14)
6https://www.information.dk/udland/2017/01/rapport-otte-maend-ejer-lige-saa-halvdelen-jordens-befolkning
7 http://nyheder.tv2.dk/business/2016-02-02-apple-vaeltet-af-tronen-her-er-de-10-mest-vaerdifulde-firmaer-i-verden
8 http://politiken.dk/oekonomi/gloekonomi/art5547955/1-procent-af-jordens-befolkning-ejer-halvdelen-af-alle-v%C3%A6rdier
9 https://www.wired.com/insights/2014/07/data-new-oil-digital-economy/
10 https://www.forbes.com/sites/jacobmorgan/2014/05/13/simple-explanation-internet-things-that-anyone-can-understand/#1cb8442d1d09
11 Taylor, Astra:The People’s platform: tak