KODA, Gramex og NCB

KODA, Gramex og NCB

For at du ikke som sangskriver og musiker skal ud og stemme dørklokker hos spillesteder, radiostationer, butikker osv for at få penge for, at de har spillet din musik, er der heldigvis nogle organisationer, der gør dette for dig.

Her i Danmark er der 3 organisationer, som har fordelt dette arbejde imellem sig. Du behøver ikke sætte dig videre ind i NCB, hvis du kun udgiver din musik digitalt.

For at forstå organisationernes arbejde, er det vigtigt først at forstå, at der er tale om to forskellige slags rettigheder; 1) sangskriverrettighederne for selve værket, og 2) masterrettighederne for den indspillede sang. Første sæt rettigheder ejes af komponist og tekstforfatter på sangen og varetages på deres vegne enten direkte via KODA eller igennem komponisten - og/eller tekstforfatterens forlag. Andet sæt rettigheder ejes enten af kunstner eller band, som har indspillet sangen eller af deres pladeselskab. For disse rettigheder kommer der indtjening i form af royalties, fx fra Gramex, hvis sangen spilles i radioen eller på anden vis fremføres offentligt (dog ikke ved streaming) og for salget af musikken via streams, downloads eller fysisk salg enten fra kunstnerens distributør, hvis de udgiver selv, eller fra pladeselskabet. Er man udøvende kunstner, som skriver sine sange selv, får man selvfølgelig royalties for begge sæt rettigheder.

KODA (Komponistrettigheder i Danmark) varetager sangskrivere og komponisters rettigheder. Dette når værket fremføres offentligt enten live til en koncert, i radio/tv, butikker/restauranter og dette lige meget hvilken version af nummeret, der spilles (om det er den originale kunstner eller en anden kunstner, der spiller et cover). Så snart du har skrevet en sang, har du ophavsretten til den, sangen skal ikke først registreres hos KODA, men det er en god ide at gøre det, så de kan varetage dine rettigheder for dig, så snart sangen skal ud i verden, enten med dig selv som udøvende kunstner eller med en anden. Har du som sangskriver et forlag, er det deres job at få afsat sangen til den rette kunstner, måske få den placeret i tv eller reklamer, eller få den oversat til fx koreansk til brug på et andet marked. Når du skal udgive din sang digitalt, eller en anden kunstner udgiver den, skal du huske at gå ind på “Mit KODA” og anmelde, at sangen bliver udgivet digitalt. Dette hjælper KODA i deres arbejder med at varetage dine rettigheder. På samme måde skal du, hvis du også spiller din egen musik til en koncert, huske at meddele KODA, hvilke numre du har spillet - også andres numre, så rettighedshaverne på de værker får deres royalties. Når dine numre streames eller downloades ryger der en %del til KODA inden distributør/pladeselskab får deres bid af kagen. Dvs musiktjenesterne som Spotify, Apple Music osv afregner direkte med KODA. Resten af kagen hører til masterrettighederne, som du får udbetalt af din distributør/dit pladeselskab. Hos DiGiDi afhænger denne %del af, om du er Classic eller PRO bruger, og hos pladeselskabet afhænger det af, hvilken kontrakt du har med dem og om du har ‘recouped’ de udgifter, pladeselskabet har lagt ud for. Sangskriverrettighederne er altid i spil så snart sangen fremføres offentligt. Masterrettighederne gælder kun den pågældende indspilning, hvorimod sangskriverrettighederne altså gælder alle versioner af en sang, da det er samme værks rettigheder der udnyttes. Læs mere på KODAs hjemmeside HER.

Gramex varetager de udøvende musikeres rettigheder i forbindelse med masterrettighederne. Dette sker ved, at man enten selv som selvudgivende kunstner eller ens pladeselskab skal sende en studieliste til Gramex med alle de medvirkende på udgivelsen og hvilke roller, de har. Er man forsanger giver det fx en højere andel, end hvis man er korsanger. Disse rettigheder kommer i spil, når denne indspilningen fremføres offentligt i radio/tv, eller i butikker, restauranter m.m. Halvdelen af pengene går til de udøvende musikere på indspilningen og den anden halvdel går til dem, der udgiver musikken - enten dig selv som producent eller dit pladeselskab. Der er i skrivende stund ikke Gramex på streams, men debatten kører om, hvorfor der skulle være så meget forskel på afspilninger på streamingtjenester og afspilninger i radioen. Argumentet er, at streaming er “on demand”, modargumentet er, om det kan kaldes “on demand”, hvis man sætter en playliste eller en “artist radio” i gang. Men sagen er i hvert fald den indtil videre, at der ikke går noget til de udøvende musikere på en indspilning, når den bliver streamet (med mindre det selvfølgelig er af omveje for selve salget af musikken, hvis man er bandet, der modtager den andel, som kommer fra distributør eller pladeselskab). Men de deciderede Gramex-penge til studiemusikere findes ikke i forbindelse med streaming. Læs mere på Gramex’s hjemmeside HER.

NCB (Nordic Copyright Bureau) kommer som sagt på banen, når du skal udgive din musik fysisk på CD, Vinyl, eller måske endda kassettebånd. Her er det også sangskriverrettighederne, der er på tale - de såkaldte mekaniske rettigheder. Disse rettigheder opstår, når der bliver trykt eksemplarer/foretaget kopieringer af en sang til et fysisk medie. Du skal betale et gebyr for at fremstille x antal kopier af din udgivelse (dette gebyr kan man få tilbage igen, hvis det er egenkompositioner), og så skal du betale en procentdel af din tiltænkte salgspris pr trykte udgivelse ‘up front’. NCB kommer dog (siden april 2017 via KODA) på banen mht digitale udgivelser, når der er tale om downloads, da der her ligeledes er tale om en “kopiering af en sang” og derfor de mekaniske rettigheder. Når du registrerer din udgivelse på Workstation på The Orchard, finder du den sidste sektion, der hedder ‘publishing obligations’. Dette angår netop disse mekaniske rettigheder for downloads, som NCB varetager i Danmark. I USA er det mere brugt at have et forlag (a publisher) på til at varetage disse rettigheder, og da det er et amerikansk selskab, vi samarbejder med om musik platformen, bedes der om disse informationer. Her gælder det kun downloads i USA. Da man roligt kan sige, at alle dine rettigheder varetages af ovenstående organisationer i Danmark (og deres søsterselskaber ude i verden), hvis man vel at mærke melder sig ind, og sørger for at give dem de informationer, de skal bruge, er denne sektion noget overflødig for danske udgivelser. Du vælger bare at din udgivelse varetages 100% af dig selv. Du kan læse mere om NCB på deres hjemmeside HER. Overvejer du at få trykt CD’er eller vinyler, kan du se mere om vores samarbejdspartner, som kan hjælpe dig med det HER.

Selvom man har læst og forstået ovenstående, kan det stadig være svært at danne sig et overblik over, hvor pengene kommer fra, men heldigvis har Promus lavet en oversigt over netop dette, som du kan læse mere om HER.

Hvor, hvordan og hvem kommer pengene fra?

Hvor, hvordan og hvem kommer pengene fra?

Hvornår er VEVO en god ide?

Hvornår er VEVO en god ide?