Hvad er musikdistribution?
Hvis man skal starte helt fra starten, så var musikdistribution vel sagtens det, at spillemænd tog rundt og sang og spillede sange på torvet. Det var den eneste måde, en sang kunne “rejse” på. Dernæst fik folk klaver i hjemmet, og musikken blev distribueret på noder, så man selv kunne spille musik derhjemme. I slutningen af 1800tallet begyndte man at kunne optage lyd på fonogrammer, først cylinderformede og siden på vinyl discs, som vi kender dem i dag. Vinylerne havde den største markedsandel, også da der kom kassettebånd til, men i 1980’erne begyndte markedet ligeså stille at blive overtage af det digitale medie, CD’en, som havde sin storhedstid frem til starten af 00’erne. Herefter gik markedet for alvor i den digitale retning med MP3 filer, pirateri, modsvar på pirateri i form af lovlige tjenester, og frem mod det marked, som vi kender til i dag med alverdens forskellige streamingtjenester og digitale distributører. Et marked i evig forandring og udvikling.
Med lydoptagelsens indtræden gik musikdistribution fra at foregå igennem forlagene (trykte noder) til primært at foregå igennem pladeselskaberne. Man skulle altså have en pladekontrakt, for at få sin musik ud i verden. Med 00’ernes digitale udvikling kom også de alternative måder at få udgivet sin musik på, nemlig igennem distributører eller såkaldte aggregators som fx DiGiDi.
DiGiDi blev stiftet 1. maj 2003 med det formål, at give alle lige ret og lige adgang til distributionsmidlerne, netop som modsvar på den kendsgerning, at man skulle igennem pladeselskabernes nåleøje, for at få sin musik online. I dag kan alle få deres musik online på relativt kort tid, om de så vælger at bruge DiGiDi eller andre lignende løsninger. Nåleøjet er dog langt fra elimineret. Nu ligger det bare længere ude i processen, der hvor det gælder om at få folk til at opdage, at man har udgivet sin musik.
Det er langt fra alle, der kan leve af deres musik, selvom det ligger “derude”, og det er der som sådan intet nyt i. Realiteten er den, at der nok var en grund til, at alle ikke bare kunne få en pladekontrakt tidligere, ikke nødvendigvis fordi musikken er dårlig, men fordi der er uendeligt mange andre faktorer, der spiller ind hos dem, der trænger igennem det famøse nåleøje, om de så har udgivet selv eller igennem et pladeselskab. Tingene sker ikke bare ad sig selv, så hvis man udgiver sin sang og sidder på sine hænder og venter på at millionerne ruller ind, kommer der højst sandsynligt ikke til at ske andet, end at man får 10 afspilninger fra venner og familie, og så ellers ikke mere. Og det er jo ganske fint, hvis målet med udgivelsen blot er at komme til at “stå i telefonbogen” sammen med de andre. Og det er et helt legitimt mål, der er nok for rigtig mange, og dem er der plads til hos DiGiDi, i modsætning til de fleste andre aggregators, fordi vores andelsstruktur gør, at vi ikke er afhængige af, om dem, vi udgiver for, har en indtjening.
Så hvad vil det sige, at få distribueret sin musik i dag? Indtil videre (og vi håber selvfølgelig helt objektivt, at det fortsætter sådan) kan man ikke som privatperson få adgang til at lægge sin musik online på musiktjenesterne bare sådan. Man skal igennem en distributør som fx DiGiDi, som har aftalerne på plads med tjenesterne, så musikken bliver leveret korrekt til dem, og så de afregner korrekt med os på dine vegne. I sin enkelthed betyder digitalt musikdistribution, som vi arbejder med, at dine musik bliver gjort tilgængeligt på alle online musiktjenester. Du kan se de tjenester, vi leverer til HER. Det er sådan set det, pakken “musikdistribution” indeholder.
Derudover indeholder den selvfølgelig support og rådgivning fra vores side, muligheden for at kunne rette eventuelle fejl, få nedtaget gamle udgivelser, man ikke ønsker skal være online mere, at man kan se dagligt opdateret statistik på Workstation på The Orchard fra de største af tjenesterne, og at man får månedlige opgørelser over, hvad man har tjent på sin musik. Denne administration tager vi et driftstilskud for hver måned, da vi jo som bekendt er at andelsselskab, og derudover tager vi en %del af salget. Begge satser afhænger af, om man er Classic eller PRO bruger. Som andelshaver afgiver man ingen rettigheder til sin musik udover distributionsrettighederne i den forstand, at hvis man har bedt os om at lægge sin udgivelse online, skal man ikke også bede andre om at gøre det samme. Man må lægge musikken til gratis download på sin hjemmeside, give den væk på gaden og hvad man ellers kan finde på, det er op til en selv, der må bare ikke være overlap på musiktjenesterne (Red. med mindre du er ved at flytte din udgivelse fra en distributør til en anden). Der er ingen bindinger hos DiGiDi, man kan altid få sin musik ned og sælge sin andel tilbage, og vi hjælper altid, hvis man skal flytte sine udgivelser, hvis man fx får en pladekontrakt, uden man mister sine hidtidige afspilninger osv.
Musikdistributionen i sig selv har i løbet af de seneste år udviklet sig i retning af, at den rene distribution ikke er nok for, at en aggregator som DiGiDi er tilfredse med, hvad vi kan tilbyde andelshaverne. Vi arbejder ikke med promoveringen af udgivelserne, ligesom et pladeselskab ville gøre, udover at vi kan hjælpe med pitching til playlister, men vi har til gengæld arbejdet hårdt på at få oprettet et netværk af samarbejdsaftaler, så vi kan holde andelshaverne i hånden hele vejen rundt i manegen. Tanken er, at man via os og vores samarbejdspartnere kan sætte den samme pakke sammen, som et pladeselskab ville tilbyde, lige med undtagelse af, at du selv skal betale for det. Til gengæld sidder der så ikke et pladeselskab og skal have 25% af alle dine indtægter i en 360graders aftale bagefter. Derudover har vi diverse guides, how to’s, nyheder, communities og rådgivning på hjemmeside, her på bloggen, i Medejer Facebookgruppen (kun for andelshavere) og ikke mindst DiGiDis Profile DiGiDi Nyt (kun for andelshavere), og vi går meget op i vidensdeling og søger altid samarbejde frem for konkurrence med hele musikbranchen.
Vi arbejder altid på at gøre det mere og mere attraktivt at være medejer af DiGiDi. Ønsker til services, nye samarbejdsaftaler, blogindlæg osv modtages med stor taknemmelighed på support@digidi.dk.
Sidder du som andelshaver selv og synes, du har noget at sige, som kunne komme andre til gavn, må du meget gerne skrive et blogindlæg her til bloggen. Se mere HER.